Vodič za uzgoj spinata: Kad i kako sijati špinat - naslovna slika

Vodič za uzgoj špinata: Kako i kada sijati špinat ​

Špinat ne voli presađivanje jer ima plitko korijenje koje je lako oštetiti pri presađivanju. Iz tog ga je razloga najbolje sijati direktno na otvoreno.

Uzgoj špinata ni najvećim početnicima neće biti težak. Trebat će vam samo suho sjeme, komadić zemlje i dobra volja. 

Špinat je jedna od najpraktičnijih i najzdravijih povrtnica za uzgoj u vašem povrtnjaku. Raste tijekom cijele godine pa i onda kad drugog zelenog povrća nema. Njegovi tamnozeleni listovi obiluju vitaminima i željezom, a odlični su na salatu i kuhani. 

Neke se sorte možete posaditi u vrtu na jesen pa će na proljeće biti spremne za berbu. Zimskim kultivarima je potreban sunčan položaj, dok ljetnim vrstama dobro dođe malo sjene.

Priprema tla za uzgoj špinata

Za uzgoj špinata najpogodnije je vlažno tlo bogato dušikom. Otprilike tjedan dana prije sjetve zemlji dodajte najmanje 2-4 centimetra komposta. Isto tako zemlju za sjetvu možete  pripremiti već u jesen kako biste mogli sijati na otvorenom čim prestanu mrazovi.

Kada sijati špinat

Vodič za uzgoj spinata: Kad i kako sijati špinat - mladi špinat

Proljetna sjetva može početi čim količina vlage u zemlji dozvoli okopavanje zemlje. U primorskim krajevima uzgoj špinata može početi  to je već na kraju siječnja ili tijekom veljače, dok u kontinentalnom krajevima treba pričekati do kraja veljače pa čak i sredine ožujka.

Važno je da sjetvu obavite što ranije kako bi špinat dobio potrebnih šest tjedana hladnog vremena od sjetve do berbe.

Odlučite li se za jesensku sjetvu špinata posijte ga neposredno prije dolaska hladnog vremena. Mlade biljke tijekom zime zaštitite agrotekstilom ili gustim malčem, otkrijte ih čim prestanu mrazovi.

Tijekom ranog proljeća sjetvu obavljajte uzastopno svaka 2 tjedna sve do svibnja kako biste uvijek imali novu zalihu špinata. Sa sjetvom je preporučeno prestati kad temperatura tla dosegne 21°C.

Kako sijati špinat

Sjeme špinata ne čuva se dobro stoga svake godine kupite svježe sjeme. Dostupno je u svakoj agrariji, vrtnom i trgovačkom centru. 

Špinat ne voli presađivanje jer ima plitko korijenje koje je lako oštetiti pri presađivanju. Iz tog ga je razloga najbolje sijati direktno na otvoreno. Posijte ga u gredice ili u redove pola centimetra duboko i na razdaljinu od 2 centimetra od sjemenke do sjemenke.

Ako vrijeme nije izrazito hladno, sjeme će proklijati za pet do devet dana. Špinat dobro uspijeva u hladnim jesenskim uvjetima, ali  teško proklija u vrućim uvjetima kasnog ljeta. Ljeti ga stoga sijte gusto jer toplina smanjuje klijavost  za oko 50%. Ako pregusto iznikne, uvijek ga možete razrijediti.

Gredice zalijevajte često – čak dva puta dnevno – jer zalijevanje pomaže u hlađenju tla.

Sretno s uzgojem špinata ! 🙂

Vodič za uzgoj spinata: Kad i kako sijati špinat - špinat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)