Projekt povrtnjak: Sadnja rajčice, naslovna

Sadnja rajčice: Otkrivamo kako i kada saditi rajčice za najbolje rezultate

Sadnja rajčice sigurno zahtjeva dosta posla no niti jedna se kupljena rajčica ne može mjeriti s onom koju smo uzgojili sami.

Rajčica je mnogima omiljena povrtnica. Nažalost, sve je očiglednije da one iz dućana nemaju ni upola tako dobar okus kao domaće rajčice uzgojene u vrtu. Sadnja rajčice u vlastiti povrtnjak za mene je stoga bila logičan izbor. Svake godine odaberem sjeme 10-ak različitih sorti rajčica i upustim se u avanturu.

Kada sijati rajčice na zatvorenom

Proces uzgoja rajčica za mene počinje već u prvim tjednima ožujka kad kreće sjetva na zatvorenom. Oni koji žele izbjeći sjetvu, gotove presadnice mogu kupiti u  agrarijama, rasadnicima, na tržnici pa čak i u supermarketima, izuzetno povoljno i posaditi ih direktno u vrt. Saznajte odmah kad se i kako obavlja sadnja rajčice na otvorenom.

Zašto rajčice sijati iz sjemena

Glavni razlog za uzgoj rajčica iz sjemena jer raznovrsnost. Vrste sjemena rajčice dostupne za kupnju mnogo su brojnije od vrsti presadnica. Također ćete tako i uštedjeti, jer je cijena sjemena mnogo manja od cijene presadnica.

Odlučite li se za sjetvu direktno iz sjemena, vodite računa da će vam za to trebati zatvoreni prostor s mnogo svjetla. Sijte ih u posude za sjetvu biljka koje možete postaviti na klupčicu prozora koji gleda na jug ili ispod LED rasvjete za uzgoj biljaka. 

Projekt povrtnjak: Razne vrste rajčica

Klijanje sjemena rajčice

Rajčici je za klijanje potrebna temperatura od najmanje 9°C. Budite strpljivi jer na toj se temperaturi klijanje i nicanje odvijaju vrlo sporo.

Optimalna temperatura za klijanje rajčice je između 22°C i 25°C kada će sjeme niknuti već za 5 do 6 dana. Klijanje možete ubrzati namakanjem sjemena u kamilici barem pola sata prije sjetve. Ostavite li sjeme u kamilici preko noći nećete pogriješiti.

Želite il si osigurati što bolje i brže klijanje sjemenki rajčice, pročitajte naše savjete kako poboljšati i ubrzati klijanje sjemena.

S obzirom na to da će sjemenu trebati najmanje 6 do 8 tjedana da se razvije u presadnicu spremnu za sadnju na otvorenom, izračunajte kada krenuti sa sjetvom na zatvorenom. Naime, posijete li sjeme prerano, presadnicu nećete moći presaditi u vrt na vrijeme pa će se korijen zaplesti zbog čega će biljka ostati mala i neće davati normalne plodove.

Ja živim u Istri, a moj je moj povrtnjak okrenut na sjevernu stranu pa je stoga izložen buri. Iz tog razloga presadnice sadim na otvorenom tek početkom svibnja. Sa sjetvom u zatvorenom krećem početkom ožujka.

Kako sijati rajčice

Za sjetvu rajčice će vam trebati sljedeće:

 • Sjeme rajčice  (barem 10-ak sjemenki iste sorte jer neće sve proklijati)
 • Zemlja za presadnice ili kvalitetan kompost
 • Posude za sjetvu
 • Voda
 • Crna folija (opcionalno)
 • Gumica (opcionalno)
Projekt povrtnjak: posude sa zemljom za sjetvu rajčice

Nabavite kvalitetnu zemlju za presadnice kako bi biljka odmah na početku dobila dovoljno hranjivih tvari za rast i razvoj. Kupite gotovi supstrat za presadnice ili ga napravite sami od komposta ili glistinca.

Možete kupiti posude namijenjene baš za sjetvu ili reciklirati posude od jogurta, sladoleda, role od papira i slično. Bitno je da ih dobro očistite i da im na dnu napravite rupu kako bi voda mogla otjecati što će spriječiti truljenje sjemena. Posude napunite do 2/3 supstratom i ga dobro zalijte i pričekajte da se voda drenira. Tek tada možete krenuti sa sjetvom.

U supstratu napravite rupe dubine od oko pola centimetra i u njih stavite sjeme. Ako se radi o posudi manjeg promjera poput čaše od jogurta 2 do 4 sjemenke međusobno razmaknute barem 1 cm. U slučaju da ste odabrali veću posudu napravite brazde udaljene međusobno barem 2 centimetra i u njih na razmak od 1 – 1.5 cm postavite sjemenke.

Prekrijte sjemenke tankim slojem zemlje i redovito zalijevajte. Najbolje bi bilo prskalicom za vodu, a ne direktnim mlazom kako sjemenke ne bi izvirile na površinu. Osigurajte im temperaturu od najmanje 22°C kako bi sjeme što prije proklijalo.

Projekt povrtnjak: sjetva rajčica u posudu za sjetvu

Posude također možete zatvoriti poklopcem ili tamnom najlonskom folijom koju ćete pričvrstiti gumicom. U tom slučaju dodatno zalijevanje vjerojatno neće biti potrebno, no svakodnevno provjeravajte supstrat kako se ne bi presušio i po potrebi ga zalijte prskalicom. Ako je previše mokar, stavite ga na toplo kako bi se posušio.

Jednom kad na površini ugledate zelene izdanke, uklonite tamnu foliju i biljkama omogućite što je više moguće svjetla. Ako izvor svjetla dolazi s prozora, obavezno redovito okrećite posudu s biljkama kako ne bi rasle ukoso. Optimalna temperatura za rast i razvoj rajčica je između 18°C i 22°C.

Projekt povrtnjak: Sadnice rajčice na prozoru

Sadnja rajčice u individualne posude

Kad se biljčicama razviju prvi pravi listovi, vrijeme je za presađivanje. Pravi listovi, su zapravo druga skupina listova koja se pojavljuje 30-ak dana nakon klijanja. Ako ste rajčice sijali u čaše ili slične uske posude, a niknulo je više biljki, sad je vrijeme da ostavite samo jednu, najjaču biljku, a ostale uklonite. Možda će vam biti žao iščupati zdrave biljke pa ih možete i presaditi, no obavezno ostavite samo 1 biljku po čašici kako bi se ona mogla neometano razvijati.

Ako ste rajčice sijali u veće posude, sad je vrijeme za presađivanje u zasebne kontejnere. Za ovaj će vam proces biti dostatna olovka ili viljuška, te posude visine barem 10 cm napunjene kvalitetnom zemljom. Idealne su one zapremnine 400-500 ml.

U sredini čaše napunjene zemljom napravite rupu duboku barem 5 cm u koju ćete staviti presadnicu. Viljuškom podignite presadnicu s korijenom i zemljom. Drugom rukom uhvatite biljku za listiće, nikako za stabljiku, kako je ne biste slomili ili zgnječili, i prenesite je u posudu sa zemljom. Stabljika može biti prekrivena zemljom sve do listova.

Zna se dogoditi da se korijenje biljčica koje su rasle blizu jedna drugoj zaplete, tada odvojite biljku jednu od druge lagano ih povlačeći za listove.

Projekt povrtnjak: Sadnja rajčica u individualne posude

Njega presadnice rajčice prije sadnje na otvorenom

Sljedećih mjesec dana nastavite se brinuti za presadnice, redovito ih prihranjujte i zalijevajte. Možete ih prihranjivati jednom tjedno tekućim gnojivom za rajčice, ali ga obavezno razrijediti vodom u omjeru 1:4. Također ih jednom u 10 dana možete preventivno prskati protiv gljivičnih oboljenja otopinom sode bikarbone. Ova otopina ne škodi biljci nego mijenja njen pH sa 7 na 8 i time stvara nepogodne uvjete za razvoj gljivica.

Kada saditi rajčice na otvorenom

Kad vaše presadnice dosegnu minimalnu visinu od 15 cm i kad se noćna temperatura stabilizira na oko 10°C, možete ih presaditi na otvoreno. To je ujedno i vrijeme kad kupovne sadnice možete posaditi u vrt

Tjedan dana prije samog presađivanja obavezno presadnice počnite iznositi na privikavanje na otvoreno. Zalijte ih prije iznošenja. Prvi dan ih nemojte staviti na direktno sunce i pazite da ne puše jak vjetar. Svaki dan povećavajte period koji provode na otvorenom.

Presadnice rajčice spremne za presađivanje

Sadnja rajčica na otvorenom

Najbolje je da se sadnja rajčice obavi tijekom oblačnog vremena. U protivnom sadite predvečer, kako mlade presadnice ne bi bile izložene direktnom suncu. Prije nego što ih izvadite iz posuda, dobro ih zalijte.

Razmak između rajčica mora biti barem 25 – 60 cm, a sadite ih u redove udaljene 80 – 100 cm. Ja rajčice sadim na najmanje 50 cm razmaka kako bi između njih bolje strujao zrak što smanjuje mogućnost bolesti kao što je plamenjača.

U iskopanu rupu dodajte:

 • žlicu NPK gnojiva,
 • kompost ili stajsko gnojivo,
 • vrtnu zemlju,
 • soda bikarbonu (opcionalno),
 • vode.

Tek tada u rupu stavite sadnicu, ali tako da veći dio stabljike bude prekriven zemljom. Nagrnite biljku preostalom zemljom koju ste izvadili iz rupe te je dobro utisnite rukama ili nogama kako bi korijen biljke ostvario što bolji kontakt sa zemljom. Po potrebi dodatno zalijte.

Čim ste ih posadili, rajčicama dodajte potporanj kako im kasnije ne biste uznemiravali korijen. Potporanj zabodite u zemlju s istočne strane od same biljke. Za uspješan uzgoj rajčicu je važno:

 • redovito zalijevati,
 • uklanjati zaperke,
 • vezivati je za potporanj sukladno njezinu rastu,
 • pravovremeno tretirati protiv nametnika bilo ekološkim ili kemijskim sredstvima.
Projekt povrtnjak: Sadnja rajčice razmak 50 cm
Projekt povrtnjak: Sadnja rajčice razmak redova 1 m

Zasladite rajčice sodom bikarbonom

Navela sam da u rupu prilikom sadnje treba dodate sodu bikarbonu. Ovaj korak nije nužan nego opcionalan. To se radi kako bi rajčice bile slađe. Sodu možete posuti oko rajčica još nekoliko puta tijekom vegetacije što će plodove učiniti slađima te također onemogućiti razvijanje gljivičnih bolesti iz tla.

Sadnja rajčice sigurno zahtjeva dosta posla no niti jedna se kupljena rajčica ne može mjeriti s onom koju smo uzgojili sami.  Želim vam pregršt ukusnih rajčica iz vlastitog vrta. 🤗

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)