Projekt povrtnjak: kompostiranje heading

Kako ubrzati kompostiranje i napraviti kompost za 18 dana

Osnovna prednost toplog načina kompostiranja je brzina razgradnje bio otpada. Toplim kompostiranjem već ćete za 2 do 3 tjedna imati gotovi kompost dok se hladnim načinom kompostiranja kompost dobije tek za godinu dana.

Što je kompostiranje

Imate li vlastiti povrtnjak, vjerojatno ćete poželjeti imati i vlastiti kompost za obogaćivanje zemlje za sadnju. U nastavku vam predstavljam izuzetno učinkovit način kako napraviti kompost u svega 18 dana te kako ubrzati kompostiranje.

Kompostiranje je prirodni postupak razgradnje organskih tvari, poput lišća i ostataka hrane, u dragocjeni kompost – humus koji se koristiti za obogaćivanje tla i prihranu biljaka.

Sve što raste na kraju se mora raspasti; kompostiranje jednostavno ubrzava taj postupak pružajući idealno okruženje za bakterije, gljivice i druge organizme poput crva, kukaca i gujavica koji pomažu razgradnji organskih tvari.

Kompostiranjem nastaje kompost, raspadnuta tvar koja često izgleda kao plodna vrtna zemlja. Kompost se još naziva i “crno zlato” jer je bogat hranjivim tvarima i može se koristiti u vrtlarstvu, hortikulturi i poljoprivredi.

Projekt povrtnjak: kompost

Prednosti kompostiranja

Kompostiranje, odnosno pretvaranje hrane i drugog organskog otpada u kompost pruža niz ekoloških prednosti:

 • poboljšanje zdravlja tla,
 • smanjenje emisije stakleničkih plinova,
 •  recikliranje hranjivih sastojaka,
 •  ublažavanje utjecaja suše.

Kako ubrzati kompostiranje: Toplo kompostiranje

Toplo kompostiranje označava metodu kojom se optimizira mikrobna aktivnost unutar kompostne hrpe, što će ubrzati kompostiranje. Ova metoda zahtjeva posebnu opremu, kao i vrijeme i ustrajnost. Bilo da vam je kompost potreban za izradu vrtne gredice ili za prihranu biljaka, svakako isprobajte metodu toplog kompostiranja.

Projekt povrtnjak: Kako napraviti kompost, naslovna

Prednosti toplog kompostiranja

 1. Osnovna prednost toplog načina kompostiranja brzina razgradnje bio otpada. Toplim kompostiranjem već ćete za 2 do 3 tjedna imati gotov kompost dok se hladnim načinom kompostiranja kompost dobije tek za godinu dana.
 2. Za razliku od hladnog kompostiranja, toplo kompostiranje uništava patogene bolesti poput plamenjače na lišću rajčice i krastavaca. To znači da njegovim korištenjem nećete unijeti bolesti u vaš povrtnjak. Za razliku od toplog kompostiranja, za hladno kompostiranje nikako ne smijete koristiti bolesne biljke.
 3. Toplim kompostiranjem se razgrađuje i sjeme, korov i njegovo korijenje kao i lukovice.
 4. Dodatna prednost je što kod ovog načina kompostiranja u kompostu nema kukaca ni insekata jer će ih vrućina koja se razvija tijekom procesa uništiti, baš kao i njihove ličinke.
 5. Osim toga, toplim se kompostiranjem mnogo bolje razgrađuje materijal pa je u konačnici rezultat fini kompost koji izgleda kao crni humus.

Projekt povrtnjak: Berkleyska metoda toplog kompostiranja, kako ubrzati kompostiranje kompost

Kako napraviti kompost: Berkeleyska metoda

Berkeleyska metoda toplog kompostiranja razvijena je na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Ova brza i učinkovita tehnika ubrziava kompostiranje te u 18 će dana proizvesti visokokvalitetni kompost. Za ovu ćete metodu trebati uložiti dodatni trud, ali ćete uštedjeti vrijeme. Ujedno ćete dobiti mnogo više komposta negoli hladnim načinom kompostiranja stoga je i više nego isplativa. Želite li je isprobati, evo što vam je činiti:

Kompostnu hrpu slažite u slojevima

 • Za slaganje kompostne hrpe izaberite zaklonjeno mjesto, posebice ako kompost radite u proljeće ili ljeto, kako se hrpa ne bi previše osušila.
 • Također je bitno da tlo ispod hrpe bude propusno. S obzirom na to da hrpa mora biti barem 1 metar široka, trebat će vam za nju dosta mjesta. Kasnije ćete je još morati i okretati, stoga rezervirajte barem 20 kvadrata za ovaj pothvat.
 • Skupite zeleni i smeđi bio otpad. Važno je da omjer između njih bude 30:1 u korist smeđeg. Zeleni bio otpad poput zelene pokošene trave, ostataka voća i povrća, te stajski gnoj i zeleno lišće sadrži dušik pa se stoga brže razgrađuje. Smeđi bio otpad kao što je piljevina, karton, suho lišće, slama, grane i ostali drvenasti i vlaknasti materijali sadrže ugljik pa se sporije razgrađuju.

Kako napraviti kompost: Kompostiranje, slojevito slaganje materijala

 • Naizmjenice slažite slojeve zelenog i smeđeg bio otpada jedan na drugi sve dok hrpa ne dosegne metar u visinu i metar u širinu. Hrpa ne mora biti kompaktna već dodajete materijal rastresito kako biste unijeli zraka. Debljina svakog sloja trebala bi biti između 3 i 5 centimetara.

Projekt povrtnjak: Rastresito slaganje kompostne hrpe u slojevima

 • U sredini stavite zeleni otpad jer će se on prvi početi razgrađivati i širiti toplinu.
 • Dobro smočite svaki sloj. Hrpa mora biti vlažna do te mjere da je iz nje moguće istisnuti vodu.
 • Visina hrpe mora biti barem 1 metar.
 • Na posljetku sve prekrijte ceradom koju možete učvrstiti kamenjem ili nekim drugim teškim predmetima kako je vjetar ne bi odnio.
 • Ostavite hrpu da miruje sljedeća četiri dana i nemojte je dirati niti još išta dodavati.

Projekt povrtnjak: Kompostna hrpa
Cijeli proces kreiranja kompostne hrpe pogledajte u videu. Zahvaljujemo Billu Nelsonu iz  Honest Open Permaculture na dopuštenju za korištenje ovog videa.https://www.youtube.com/watch?v=40rw6OlEjN4

Tijekom sljedećih 14 dana kompost okrećite svaki drugi dan

 • Peti dan će kompostnu hrpu trebati okrenuti. Za okretanje koristite vrtne vile. Započnite s vanjskim dijelovima i prebacite ih na obližnju površinu gdje želite premjestiti hrpu. Nastavite grabiti vanjske dijelove komposta i bacati ih na novu hrpu kako bi na kraju sav vanjski materijal iz prve hrpe završio u središtu nove hrpe i obrnuto.
 • Materijal prebacujte rastresito kako biste u hrpu unijeli kisik.
 • Neka hrpa bude vlažna. Navucite rukavice i iscijedite šaku materijala za kompostiranje – trebala bi ispustiti samo nekoliko kapi vode. U slučaju da je kompost suh, dodatno ga zalijte. Ako je previše mokar, raširite ga da se osuši.

Projekt povrtnjak: Prevrtanje kompostne hrpe, kako ubrzati kompostiranje
Projekt povrtnjak: Zalijevanje kompostne hrpe, kako napraviti kompost

 • Kompost bi trebao doseći idealnu temperaturu za šest do osam dana. U sredinu hrpe zabodite termometar kako biste sigurni da je temperatura između 50 i 65°C. Ako temperatura preraste 71°C mikroorganizmi će uginuti, hrpa će se ohladiti pa ćete cijeli proces morati započeti ispočetka.
 • Postupak okretanja ponovite svaki drugi dan sve do 18. dana.  Znat ćete da je vaš kompost gotov kad se prestane zagrijavati i smrdjeti te se u njega počnu naseljavati crvi. Ponekad se može dogoditi da se proces završi i za manje od 18, ali možda će trebati i više od toga. Tad nastavite okretati kompostnu hrpu svaki drugi dan sve dok kompost ne bude gotov. 

Postupak okretanja kompostne hrpe pogledajte u Billijevom videu.

https://www.youtube.com/watch?v=ACkSx1pu1-k

Kvaliteta komposta ovisi o bio otpadu od kojega ga radite. Što je taj otpad raznolikiji i vaš će kompost biti bolji. 

Nadamo se da vam se svidio članak i Billova videa te da ćete se uskoro upustiti u izradu vlastitog komposta Berkeleyskom metodom toplog kompostiranja. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)