Projekt povrtnjak: Soda bikarbona u vrtu, naslovna slika

Soda bikarbona u vrtu: Učinkoviti trikovi za prirodnu zaštitu povrća i biljaka

Soda bikarbona izuzetno je korisna u vrtu. Njome možete zaštititi biljke od raznih bolesti i nametnika, riješiti se korova, očistiti vrtni alat, ali i napraviti jeftini test za kiselost zemlje.

Soda bikarbona je izuzetno korisna u vrtu. Njome možete zaštititi biljke od raznih bolesti i nametnika, riješiti se korova, očistiti vrtni alat, ali i napraviti jeftini test za kiselost zemlje.

Osnovna prednost sode bikarbone njezina je dostupnost. Možete je nabaviti u bilo kojem supermarketu, bez iskaznice za pesticide. Osim toga ne sadrži kemikalije pa je mogu koristiti eko i organski vrtlari.

U ovom ćemo članku s vama podijeliti izvrsne ideje kako da pametno iskoristite sodu bikarbonu u svom vrtu kao i recepte za pripremu preparata na bazi sode bikarbone. Nastavite čitati kako biste saznali više.

Sadržaj:

Projekt povrtnjak: plamenjača

Soda bikarbona u vrtu kao univerzalni pesticid i fungicid

Soda bikarbona ne ubija gljivice, ali stvara nepogodne pH uvjete za njihov rast. Drugim riječima, najbolje djeluje preventivno,  ali također može biti učinkovito sredstvo u uklanjanju postojećih gljivičnih bolesti. Uvijek imajte na umu onu staru da je bolje spriječiti nego  liječiti

Ovaj pripravak treba primjenjivati pred kraj dana. Špricanje biljaka po suncu moglo prouzročiti opekline na listovima. Također, vodite računa i o tome da kiša nije najavljena bar 24 sata nakon što na biljke nanesete pripravak, kako bi on imao vremena djelovati.

Soda bikarbona djeluje protiv gotovo svih nametnika u vrtu. Primijetite li na biljkama lisne uši, resičare, grinje, štitaste moljce odnosno bijelu mušicu, crve, gusjenice, štetne gljivice u tlu, pepelnicu, crnu pjegavost lista ruže, hrđu, riješite ih se uz pomoć ovog pripravka:

projekt povrtnjak: Soda bikarbona u vrtu, fungicid, pesticid

U posudu stavite litru vode i dodajte 2 čajne žlice sode bikarbone. Dodajte 1 žlicu ulja neema, no ako ga nemate poslužit će bilo koje drugo biljno ulje poput suncokretovog ili maslinovog. Zatim dodajte 10 kapi deterdženta za posuđe, koristite organski deterdžent ako želite 100% organski vrt. Dobro promiješajte i ulijte u raspršivač. Napravite test i pošpricajte jedan list i ostavite sat ili 2. Ako list uvene, otopinu će trebati dodatno razrijediti.

Ovom otopinom sode bikarbone možete špricati rajčice, krastavce, tikvice, tikve, dinje pa čak i grah.

Poprskajte cijelu biljku i listove s gornje i donje strane dok s njih ne počne kapati te pustite da se biljka osuši. Ponovite aplikaciju jednom tjedno. Ako se gljivice nastave razvijati unatoč opetovanoj primjeni sode bikarbone, razmislite o upotrebi jačeg antifungalnog sredstva. 

Projekt povrtnjak: Špricanje biljaka soda bikarbonom
Floral photo created by freepik – www.freepik.com

Soda bikarbona za prirodno suzbijanje nametnika na kupusu

Kupusna muha i lisne sovice najčešći su nametnici na kupusu. Kako biste ih se riješili, pomiješajte sodu bikarbonu s bilo kojom vrstom brašna  u omjeru jedan naprema jedan,  poslužit će i obično bijelo pšenično brašno, i dobro ih izmiješajte. Pospite pripravak po kupusu. Gusjenice će  to pojesti i uginuti u roku od jednog ili dva dana.  

Puževi u vrtu – riješite ih se uz pomoć sode bikarbone

Kako biste se riješili puževa iz vrta, sodu bikarbonu možete koristiti na 2 načina. Prva opcija je da je pospete direktno na puževe. Ako vam ovaj postupak djeluje previše okrutno jednostavno pospite sodu bikarbonu oko posuda s biljkama ili oko lijeha u vrtu i tako puževima prepriječite put do biljaka.

Povrtnjak za početnike: Zaštita od puževa sodom bikarbonom

Soda bikarbona protiv korova u vrtu

Eliminirajte korov iz povrtnjaku uz pomoć sode bikarbone. Pospite je direktno na korov. Soda bikarbona će spaliti listove, pa će korov s vremenom nestati. Tako ne samo da ćete ukloniti postojeći već ćete na neko vrijeme  spriječiti i rast novog korova. Prilikom obavljanja ovog posla budite jako oprezni da soda ne završi na biljkama koje ne želite uništiti.

Čišćenje vrtnog alata i namještaja pomoću sode bikarbone

Poznato je da prljavi vrtni alat brže hrđa, a ujedno se njime prenose i bolesti s biljke na biljku. Primjerice, režete li škarama rajčicu zahvaćenu plamenjačom pa nakon toga zdravu biljku rajčice, a škare u međuvremenu ne očistite, velika je vjerojatnost da ćete zaraziti i zdravu biljku. Pripremite litru vode, dodajte 2 čajne žlice sode bikarbone i 2 čajne žlice deterdženta za posuđe. Tkaninu umočite u otopinu i očistite  vrtni alat, prljave posude za biljke pa čak i vrtni namještaj. 

Projekt povrtnjak: vrni alat, čišćenje soda bikarbonom

Test kiselosti zemlje za koji će vam trebati samo soda bikarbona, ocat i voda

U male staklene posude skupite uzorke zemlje iz različitih dijelova vašeg povrtnjaka. U pola šalice octa dodajte pola šalice sode bikarbone. Ulijte otopinu u posudama sa zemljom. Ako se zemlja počne pjeniti znači da je alkalna, tj. da je njen pH iznad 7. U drugu osudu umiješajte pola čaše vode i pola čaše sode bikarbone. Ako se zemlja počne pjeniti znači da je tlo kiselo, tj da nje njegov pH ispod 7.

S obzirom na to da je soda bikarbona prirodno sredstvo, njezin učinak na razne nametnike i bolesti obično je blaži i sporiji od učinka kemijskih pesticida i fungicida. Iz tog ćete razloga prskanje morati obavljati češće, no želite li ekološki uzgojeno povrće, trud će se višestruko isplatiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)