Projekt povrtnjak: Što saditi u kolovozu, kelj, naslovna

Što saditi u kolovozu za jesen i zimu punu vlastitog povrća

Povrtnice iz obitelji kupušnjača idealne su za sadnju u ovo doba godine. U nastavku pogledajte što se sve može saditi u kolovozu.

Kolovoz je mjesec kad u vrtu sve buja i već je velika količina plodova dozrela. Tada mi vrtlari najviše pažnje posvećujemo berbi, zalijevanju biljaka, čupanju korova i zaštiti od štetnika jer je ovo vrijeme suše pa su biljke osjetljive. Iako je sezona vrtlarenja već  poodmakla, mnogi se pitaju što saditi u kolovozu na mjestu povrtnica koje je su već završile vegetaciju.

Što saditi u kolovozu: Mojih top 5 povrtnica za ljetnu sadnju

Povrtnice iz obitelji kupušnjača idealne su za sadnju u ovo doba godine. U nastavku pročitajte što se  može saditi u kolovozu:

  1. Jagode
  2. Kelj pupčar
  3. Kelj
  4. Brokula
  5. Poriluk

S obzirom na to da je kasno da biljke s ovog popisa uzgojite iz sjemena, za sadnju u kolovozu trebat će vam kvalitetne presadnice.  Možete ih uzgojiti  iz sjemena ili kupiti u rasadniku, na tržnici, agrariji ili nekoj drugoj trgovini koja u ponudi ima presadnice.

S obzirom na to da vlastite presadnice za sadnju u kolovozu sijem u posude koje držim na otvorenom, nije ih potrebno privikavati na sunce. No kod kupovne presadnice prije sadnje suncu izlažite postepeno po nekoliko sati.

Sadnja jagoda u kolovozu

Projekt povrtnjak: Košarica s jagodama

Botanički jagoda nije standardno voće, a nije ni povrće. Ja sam je odlučila uvrstiti na ovaj popis jer je jako volim i sadim je u kolovozu kako bi stigle razviti korijen prije nego što dođe zima. Najčešće ih zapravo presađujem vlastite jagode koje su se raširile po vrtu pomoću vriježa ili odvajam nove biljke koje su se razvile iz korijena postojećih i sadim ih na novo mjesto. Najčešće su to mjesečarke jer one više puta tijekom ljeta daju plodove.

Prije sadnje jagoda tlo dobro pognojite stajskim gnojivom te prekrijte folijom ili naknadno malčirajte slamom. Sadnicama skratite korijenje i uklonite suho lišće. Sadite ih u redove udaljene barem 70 cm, dok jagode u redovima udaljite 40-ak cm. Tako ćete iduće godine već u kasno proljeće imati prve jagode.

Kelj pupčar posadite u kolovozu za zimsku berbu

Projekt povrtnjak: Što saditi u kolovozu, kelj pupčar

Kelj pupčar povrtnica je kojoj niske temperature poboljšavaju okus. Za sadnju će vam trebati dobro nagnojeno tlo no nemojte dodavati previše dušika plodovi ne bi ostali rastresiti. Kelj pupčar sadite na dobro osvijetljenom mjestu i redovito zalijevajte. Za berbu je spreman kad je promjer glavica veličine barem 3 cm, a biljka dosegne 60-ak cm visine.

Kelj se u Primorju sadi sredinom ljeta

Projekt povrtnjak: Što saditi u kolovozu, kelj

Baš poput kelja pupčara i običan kelj možemo saditi u kolovozu u redove udaljene barem pola metra. Sadnice kelja također rasporedite na pola metra udaljenosti. Neka tlo u koje sadite kelj bude humusno. Redovito ih zalijevajte ako ne pada kiša jer im dok su mlade treba mnogo vode.

 Iako kelj mogu napasti štetnici poput puževa, ja sam najviše problema imala s pticama pa smo preko sadnica kelja postavili okvire s mrežom. Od gusjenica i puževa možete zaštititi bacanjem pepela i taloga kave po zemlji i biljci, ali i sodom bikarbonom.

Mraz i hladne temperature pogoduju kelju jer ga čine slađim. Posadite li kelj u kolovozu do vremena prvog mraza već će dobro ukorijeniti i biti spreman za berbu.

Sadnja brokule u kolovozu za zimsku i jesensku berbu

Projekt povrtnjak: Što saditi u kolovozu, brokula

Brokula je biljka iz porodice kupusnjača, a jedu se njen cvijet i stabljika. Gusta juha od brokule jedna je od mojih omiljenih pa zato sadim vlastitu brokulu. Sa sjetvom počinjem već krajem lipnja ili početkom srpnja jer sjemenu treba mjesec do mjesec i pol da se razvije u zdravu presadnicu. U kolovozu je brokola spremna za sadnju u vrt.

Nabolje će uspjeti na humusnom, blago poroznom tlu koje ne smije biti kiselo. Sadite je u nizove međusobno udaljene 65 cm, a sadnice u nizu razmjestite na udaljenost od barem 35 cm. S obzirom na to da ne voli jako sunce, sadim je u predjelima vrta koje ljeti dobiju najmanje sunca. Prvih nekoliko dana nakon sjetve dobro je zalijevajte.

Što još saditi u kolovozu? Poriluk!

Projekt povrtnjak: Poriluk

U kontinentalnim se krajevima poriluk za jesensku berbu sadi već u lipnju, no kod mene u priobalju je kolovoz idealno vrijeme za presađivanje poriluka bilo iz vlastitih ili kupovnih presadnica. Prije sadnje skratite zelene vrhove i korijenje.  

Zemlju dobro pognojite stajskim gnojivom, iskopajte dublje rupe i u njih stavite sadnicu tako da je sav bijeli i svijetlozeleni dio ispod zemlje. Dodatno poriluk pognojite barem 2 puta tijekom vegetacije, jer što ga bolje prihranite narasti će veći. Također ga nagrnite nekoliko puta tijekom rasta kako biste dobili što duži bijeli dio biljke.

Ovo je moja lista povrtnica za sadnju, a što vi sadite u kolovozu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)