Projekt povrnjak: Sadnja češnjaka u jesen, naslovna slika

Sadnja češnjaka u jesen – vodič sa slikama

Sadnja češnjaka u jesen donosi krupnije plodove zahvaljujući dužoj vegetaciji. Upravo je to razlog zašto je mnogi vrtlari preferiraju.

Sadnja češnjaka u jesen donosi krupnije plodove zahvaljujući dužoj vegetaciji. Upravo je to razlog zašto je mnogi  vrtlari preferiraju. Češnjak se također može saditi i u proljeće.

Ova zdrava povrtnica može se koristiti u raznim kuhanim i sirovim jelima. Poznata je također po svojim ljekovitim i antibiotskim svojstvima zbog čega je, imate li priliku, svakako posadite u vlastiti povrtnjak. Donosimo detaljan vodič uz koji će sadnja češnjaka u jesen biti lakša i uspješnija.

Projekt povrtnjak: Češnjevi češnjaka za sadnju

Zašto se sadnja češnjaka obavlja u jesen

Baš kao i druge povrtnice iz obitelji lukovica, i češnjak je osjetljiv na duljinu dana. Dakle, bilo da ga posadite u proljeće ili u jesen sazrijet će u najduljim danima ljeta. To znači da mu jesenja sadnja daje prednost jer će se korijenje bolje razviti pa će češnjak biti krupniji. Čim u proljeće dođe toplije vrijeme na površini gredice će se pojaviti zeleni izdanci češnjaka.

Najbolje vrijeme za sadnju češnjaka u jesen

Najbolje vrijeme za sadnju češnjaka u jesen ovisi o lokalnim vremenskim uvjetima. Cilj jesenske sadnje je što bolji razvoj korijena prije dolaska zime, ali da pritom češnjak ne izbije na površinu. To znači da ga u kontinentalnim krajevima možete saditi već od početka listopada pa sve do sredine studenog u Primorju.

Odabir sadnog materijala za sadnju češnjaka

Korak 1. Odabir i nabava sadnog materijala

Za sadnju češnjaka najvažnije je nabaviti kvalitetan sadni materijal. Domaći češnjak je uvijek najbolja opcija. U slučaju da nemate vlastiti češnjak za sadnju, raspitajte se na tržnici i kod poznanika, u protivnome nabavite certificirani češnjak. Postoji više vrsta češnjaka koji se sade u jesen, od ranih ljubičastih i ružičastih pa do bijelih sorti.

Sadnja češnjaka u jesen: Priprema tla

Korak 2. Priprema tla za sadnju jesenskog češnjaka

Dobro je da je zemlja u koju sadite češnjak rahla, prozračna i propusna. Ako to nije slučaj, usitnite je i u površinski sloj dodajte pijeska. U jesen često padaju kiše pa se može dogoditi da od prevelike količine vode češnjak istrune. Upravo zbog toga zemlji dodajemo pijesak, a korisno je i gredicu u kojoj sadite češnjak podignuti u odnosu na okolnu zemlju.

Korak 3. Dodavanje pepela zemlju u koju ćete saditi češnjak

Češnjak također ne voli kiselo tlo pa zemlji možete dodati i pepeo od drva kako biste je alkalizirali, a ujedno i obogatili. Nije potrebno dodavati dodatna gnojiva.

Sadnja češnjaka u jesen: Rupe u zemlji

Korak 4. Napravite rupe u zemlji

Iskopajte rupe u zemlji na dubinu 4-5 centimetara. U kontinentalnim krajevima možete i dublje, 7-8 centimetara, kako se češnjak ne bi smrznuo.  Razmak između rupa u koje ćete posaditi češnjak ne treba biti veći od 10 centimetara, a za razmak između redova dovoljno je 15 centimetara. Za mjere se možete poslužiti vlastitim dlanom i tako za dubinu računati po dužini palca, a razmak između češnjaka po dužini dlana.

Pravilan položaj češnja češnjaka u zemlji

Korak 5. Razdvojite češnjeve i položite ih u zemlju

Glavicu češnjaka razdvojite na češnjeve. Za sadnju odaberite samo one veće, vanjske češnjeve. Zatim češnjeve položite u rupe koje ste iskopali u zemlji. Plosnati dio češnja mora biti dolje, a špic gore. Također pazite da češnjak u rupi ne stoji ukoso već ravno kako bi se mogao pravilno razviti.

Malč nakon sadnje češnjaka

Korak 6. Češnjak pokrijte zemljom i malčem

Nakon sadnje češnjak pokrite slojem tla i zatim poravnajte gredicu. S obzirom na to da je jesen vlažno i kišovito godišnje doba, češnjak ne morate zalijevati odmah nakon sadnje. Tek na proljeće kad primijetite da je tlo suho, možete ga zaliti. Dobro bi bilo staviti sloj malča koji će češnjak štiti od hladnoće, a u proljeće spriječiti razvoj korova. Mi sam kao malč koristili tanki sloj slame.

I to je to! Sigurni smo da će vam naš vodič za sadnju češnjaka u jesen biti od koristi. Želimo vam uspješnu sadnju jesenskog češnjaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)