Projekt povrtnjak: Kako poboljšati klijavost sjemena

Male tajne kako testirati, poboljšati i ubrzati klijanje sjemena povrća

Je li vam se ikad dogodilo da ste posijali sjeme no iz njega nije naraslo ništa? Uzroci slabe klijavosti sjemena mogu biti starost sjemena, neadekvatno skladištenje, oštećenost, ali i brojne pogreške tijekom same sjetve. Želite li izbjeći da se tako nešto ponovo dogodi, slijedite naše savjete kako testirati, poboljšati i ubrzati klijanje sjemenki povrća.

Klijanje sjemena proces je od kojeg iz jedne sjemenke naraste biljka. Je li vam se ikad dogodilo da ste posijali sjeme no iz njega nije naraslo ništa? Uzroci slabe klijavosti sjemena mogu biti starost sjemena, neadekvatno skladištenje, oštećenost, ali i brojne pogreške tijekom same sjetve.  

Želite li izbjeći da se tako nešto ponovo dogodi, slijedite naše savjete kako testirati, poboljšati i ubrzati klijanje sjemenki povrća

Saznajte kako:

Projekt povrtnjak: Sjeme krastavca

Zašto testirati klijavost sjemena?

U slučaju da imate sjeme za koje niste sigurni koliko je staro ili ga niste čuvali na suhom i tamnom mjestu uvijek je prije sjetve bolje testirati njegovu klijavost. Test klijavosti  pokazat će postotak klijavosti sjemena, odnosno iz koliko će sjemenki u prosjeku niknuti biljka. Naime, posijete li loše sjeme i ono ne nikne, izgubit ćete dragocjeno vrijeme jer ćete proces morati započeti ispočetka. Dakako, uvijek možete kupiti već gotove sadnice, no ako želite povrće uzgojiti iz vlastitih sadnica bolje biti siguran da će sjeme proklijati.

Za test klijavosti sjemenki trebat će vam:

 • Desetak sjemenki povrća
 • Filter za kavu ili upijajući ubrus
 • Prozirna plastična posuda (ja najčešće koristim plastičnu ambalažu za hranu)
 • Škare
 • Naljepnica
 • Kemijska/flomaster
 • Voda

Test klijavosti sjemena

Projekt povrtnjak: Oprema zatest klijavosti sjemena, škare, sjemenke, voda, papirnati ubrus, plastična posuda s poklopcem

 • Korak 1: Uzmite polovicu filtera za kavu ili papirnatog ubrusa. Filter za kavu ima gušća vlakna pa se korijen sjemenke neće u njega zapetljati kao što to zna biti slučaj kod papirnatih ubrusa. No papirnati ubrusi upijaju više vode pa ih ja stoga radije koristim.
 • Korak 2: Papirnati ubrus odnosno filter za kavu izrežite na veličinu prozirne plastične kutije i položite ga na dno. Na njega kapnite nekoliko kapi vode. Pazite da ne dodate previše vode, ubrus/filter mora biti vlažan, a nikako mokar. Pričekajte prije nego li dodate još vode, jer će se nekoliko kapi raširiti po cijelom ubrusu/filteru.

Projekt povrtnjak: Sjemenke stavljene na klijanje

 • Korak 3: Nasumice izaberite desetak sjemenki iz vrećice sa sjemenjem koju želite testirati i ravnomjerno ih poslažite na ubrus/filter na udaljenost od otprilike pola centimetra jednu od druge.
 • Korak 4: Na sve to položite još jedan ubrus ili filter istih dimenzija. Pričekajte da vidite hoće li se i gornji ubrus smočiti upijajući vodu donjeg ubrusa. Ako gornji ubrus ostane suh, kapnite na njega nekoliko kapi vode i poklopite kutiju.

Projekt povrtnjak: Sjemenke posložene u plastičnu posudu

 • Korak 5: Na kutiju zapišite vrstu sjemena i dan kad ste ga stavili na klijanje.
 • Korak 6: Plastičnu kutiju stavite na toplo mjesto gdje ima svjetla, no nikako ne na radijator jer riskirate da se sjeme skuha ili presuši. Ja je obično stavim iznad hladnjaka jer hladnjak izvana stvara minimalnu količinu topline što je dovoljno za klijanje sjemena.

Projekt povrtnjak: Klijavost sjemena, test, datum i vrsta sjemena

 • Korak 7: Na uputama za sjetvu na vrećici pročitajte koliko je vrijeme klijanja za povrtnicu koju ste stavili na klijanje. Svakodnevno pratite sjemenke da se ne bi osušile i, ako je potrebno, dodajte malo vode. Kad prođe period potrban za klijanje pogledajte koliko je sjemenki niknulo. Ako je primjerice niknulo 5 sjemenki, klijavost vašeg sjemena je 50%. Ako je klijavost manja od toga nemojte se ni truditi sijati to sjeme na otvorenom.

Poboljšajte i ubrzajte klijanje sjemena uz pomoć filtera za kavu ili papirnatog ubrusa

Direktna sjetva sjemena u zemlju smanjuje njegovu klijavost. To se može dogoditi zbog toga što:

 • sjemenka ne dobije dovoljnu količinu vode
 • sjemenka dobije previše vode pa istruli
 • između zemlje i sjemenke ostane zraka pa korijen koji se razvije ne može crpiti vodu iz zemlje
 • temperatura ispod zemlje nije dovoljno visoka da sjeme proklija

Iz tih razloga osim za testiranje klijavosti, trik s ubrusom ili filterom za kavu možete upotrijebiti i za ubrzavanje i poboljšavanje klijanja sjemenki.

Gore opisani postupak za testiranje klijavosti sjemena ponovite no izaberite veću plastiku ili više manjih kako biste u njih mogli staviti više sjemena. Uvijek stavite veći broj sjemenki nego što vam je potrebno sadnica jer nikad neće sve sjeme izniknuti.

Najbolje bi bilo da za svaku vrstu i povrća koristite jednu plastičnu posudu kako biste znali koje je sjeme proklijalo. Ponekad mi se dogodi da u istu posudu stavim sjeme dvije različite vrste iste povrtnice ili sjeme dvije povrnice koje je slično. Tada obavezno na papiru između dvije vrste napravim veći razmak te na poklopac iznad svake napišem o kojoj se vrsti radi. U slučaju na slici nije bilo potrebe za razmakom jer se sjeme rajčice uvelike razlikuje od sjemena krastavaca.

Klijanje sjemena za sjetvu u zemlju

Projekt povrtnjak: Kutija sa sjemenkama na frižideru

Korak 8: Ponovite korake 1-7 i pratite razvoj situacije. Ako se papir u kutiji osuši, dodatno ga smočite.

Korak 9: Kad primijetite da se iz sjemenke razvio korjenčić i/ili ostavite ga u posudi još maksimalno dan ili dva da korijen malo ojača.

Korak 10: Kad je sjeme proklijalo i korijen je dug barem koliko i sjemenka, pažljivo odvojite svaku sjemenku od papira pazeći da ne pukne klica ili korijen. Možete to raditi i s pincetom. Ako se korijen zapetljao u papir, odrežite sav papir oko sjemenke i zajedno s papirom je stavite u zemlju.

Projekto povrtnjak: Proklijalo sjeme

Korak 11: Posudu sa zemljom namočite vodom. U zemlji napravite rupe duboke oko pola centimetra, ako se radi o većem sjemenu poput graha možete i dublje, i u njih postavite proklijalo sjeme tako da korijen gleda prema dole.

Korak 12: Sjemenke prekrijte tankim slojem zemlje i pritisnite kako oko sjemenke ne bi ostalo zraka. Nastavite se brinuti za posijano sjeme kao da ste ga sijali direktno u zemlju.

Koje vrste sjeme može brže proklijati uz pomoć vlažnog ubrusa

Sve sjeme povrća i cvijeća može se staviti klijati u papirnati ubrus ili filter za kavu, a ova je metoda posebno korisna za vrste koje imaju dugi period klijanja poput paprika.

Određene vrste sjemena kojima za klijanje treba mnogo topline  (poput čili paprike) tvrdoglave su, pa im treba i do tri tjedna da proklijaju. Osim toga za nicanje su im potrebni i pravi uvjeti: optimalna ravnoteža topline, vlage i vremenskih uvjeta.

U većini slučajeva sjemenu obično nedostaje jedan ili dva od ovih uvjeta, što usporava klijanje. Opisana metoda ubrzava postupak omogućujući sjemenki optimalne uvjete uz minimalni napor s vaše strane.

Sjeme rajčice brzo će proklijati u papirnatom ručniku ili filtru za kavu, kao i sjeme krastavaca, tikvice, dinje i lubenice.

Metoda također djeluje i za kelj, kupus, brokulu i repu no ovo sjeme i onako brzo proklija pa ga možete sijati direktno u zemlju.

Isto se može reći i za sjeme cvijeća. Iako ih prvo možete staviti na klijanje u papir, brzina klijanja za cvijeće nije toliko važna kao za sjeme povrća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)